Het geheim van Europa’s meest succesvolle voorronde

12 03 2011

Zweden kiest vanavond zijn inzending voor Düsseldorf via de nog altijd mateloos populaire voorronde Melodifestivalen; een fenomeen in Songfestivalland. In 2008 keken 4,1 miljoen Zweden naar het nationale muziekfeest. Dat zijn cijfers die we in Nederland hooguit halen bij een belangrijke wedstrijd van het Nederlands voetbalteam. In Zweden is dit echter geen uitzondering. Hoe heeft Melodifestivalen zich geworteld in de Zweedse muziekcultuur?


Door Hendrik Kramer

De TROS probeerde het in Nederland met een soortgelijk systeem in 2003, 2004 en 2005 maar toen de NOS het in 2006 weer overnam werd er van het plan afgestapt. In Nederland moet een voorronde liefst zo snel en geruisloos mogelijk worden afgehandeld. Hoe anders is dat in Zweden. Zodra de Eurovisiefinale achter de rug is beginnen de Zweedse componisten al met het schrijven van hun liedje voor volgend jaar. Zweden is een gevestigd land als het gaat om het schrijven en produceren van popliedjes. De Zweedse componisten volgen op plaats drie na de Verenigde Staten en Engeland.

Formule

Het aantal inzendingen is jaarlijks zo rond de 3000. Dit aantal wordt teruggebracht naar 28 liedjes.  De jury die over de liedjes oordeelt bestaat uit een diverse groep mensen tussen de 20 en de 50 jaar oud. Daarvoor snuit ook de SMFF (Swedish Music Publishers Association) zijn neus over de inzendingen. De Zweedse omroep SVT beschikt tot slot nog over vier wildcards. Die zijn over het algemeen bestemd voor bekende artiesten die op uitnodiging aan Melodifestivalen meedoen. Hun plaats in de voorronde is, mits ze aan alle voorwaarden voldoen, gegarandeerd.

In september maakt de omroep bekend welke 28 liedjes zijn geselecteerd. Dan begint de speculatie over wie welk lied zal zingen. In januari zijn de artiesten bekend net als de wildcards. Er zijn veel Zweedse artiesten die meerdere keren meedoen. Carola bijvoorbeeld deed mee in 1983, 1990, 1991, 2006 en 2008. Andere bekende namen zijn: Charlotte (ESF 1999 en 2006) Pernilla Wahlgren en Linda Bengtzing. Recordhouder is Ann-Louise Hanson met dertien deelnames. Sneu genoeg won ze niet een keer. De componist met de meeste inzendingen is  Bobby Ljunggren met 38 songs.

Het zijn hoofdzakelijk de Schlagerartiesten en -componisten die keer op keer hun kansen wagen. De Zweden staan naast hun voorronde immers ook bekend om een typerende muziekstijl. Niet voor niets deelt de SVT de wildcards uit aan artiesten uit andere genres. Mede daardoor werd het deelnemersveld de laatste jaren diverser; rap, reggae, rock en opera kwamen voorbij. Toch is de Zweedse dreun ook deels de kracht van het festival. Geef de kijker wat hij verwacht.

Hitmachine

Het belangrijkste toverwoord is dus herkenbaarheid. Hoe zwak de Zweedse inzending ook scoort op het Eurovisiepodium, nationaal blijft men trouw aan Melodifestivalen. Het concept van vier voorrondes, één herkansingsronde en een finale staat al sinds 2002 als een huis. Vanaf dat jaar scoorde de winnaar van Melodifestivalen ook standaard een nummer één hit in eigen land. Elk jaar het vertrouwde feestje waar fans soms van ver buiten Zweden op af komen.

Minstens zo belangrijk is de publiciteit. Wat The voice of Holland en Idols in Nederland zijn, dat is Melodifestivalen in Zweden. De voorronde wordt gehyped en werkt bovendien verslavend; je wilt het elke week volgen om te kijken of jouw favoriet er nog wel in zit. Deelname van de populairste artiesten van Zweden helpt natuurlijk ook een handje.

Maar waarom doen die artiesten zo vaak mee? De kans om eruit te vliegen, om af te gaan is aanzienlijk. Maar publiciteit werkt beide kanten op. Niet alleen trekken de artiesten kijkers naar het festival; Melodifestivalen geeft de artiesten het beste podium dat ze zich kunnen wensen. Met een publiek van zo rond de 3 miljoen kijkers is het de perfecte manier om jezelf in de schijnwerpers te zetten. Veel liedjes halen de Zweedse hitlijsten; zelfs liedjes die in de voorrondes snel sneuvelen.

Deze week staat Eric Saade met Popular op 1 in Sveriges topplistan. Danny bezet de tweede plaats en Loreen die vorige week met My heart is refusing me op één stond, staat deze week op nummer negen. Verderop in de lijst duiken tussen de niet-Zweedse artiesten zoals Bruno Mars en Lady Gaga vooral Melodifestivalen artiesten op.

Het zijn de vaste ingrediënten van Melodifestivalen die de voorronde diep in het hart van de Zweden en alle Songfestivalliefhebbers hebben gegrift. Het publiek weet wat men kan verwachten. Elk jaar doen er grote namen mee, die op hun beurt verzekerd zijn van veel kijkers en de kans op een flinke hit. Meedoen is belangrijker dan winnen; voor Melodifestivalen gaat het zeker op.

Advertenties

Acties

Informatie

6 responses

12 03 2011
Pim

Ik houi niet zo van de zweedse muziek en ik vind ook dat ze een andere keus moesten maken. Maar wel grappig dat hun voorronde zo populair is natuurlijk.

12 03 2011
Robbert-Rotterdam

Hartstikke leuk dat hun voorrondes zo populair zijn. Het is toch iets wat de mensen verbindt en waar ze over praten met elkaar.
Voor mij hoeft de opzet van het MF niet weer door Nederland te worden geímporteerd. Door gebrek aan belangstelling van de Nederlandse componisten krijgen we toch niet veel soeps en ik vind het dan eigenlijk wel zo prettig dat de Nederlandse voorronde kort en compact is. Ik zou het ook helemaal niet erg vinden als er weer 1 kandidaat is die gewoon zijn/haar liedje bekend maakt zonder voorrondes. Als ik soms die ellenlange voorrondes in het buitenland zie, dan ben ik blij dat wij het hier nog kort houden.

17 03 2011
Adriaan

Charlotte deed toch in 2008 mee aan het ESF? 😉

Soms hoop ik weleens dat in Nederland zoiets zou ontstaan als in Zweden, maja als ik dan denk aan het feit dat alle muziek die daaraan meedoet zo’n beetje van hetzelfde kaliber zal zijn, dan hoeft het van mij ook niet…

17 03 2011
Adriaan

Quote 1: “De Zweedse omroep SVT beschikt tot slot nog over vier wildcards. Die zijn over het algemeen bestemd voor bekende artiesten die op uitnodiging aan Melodifestivalen meedoen. Hun plaats in de voorronde is, mits ze aan alle voorwaarden voldoen, gegarandeerd. ”

Quote 2:
“Niet voor niets deelt de SVT de wildcards uit aan artiesten uit andere genres. Mede daardoor werd het deelnemersveld de laatste jaren diverser; rap, reggae, rock en opera kwamen voorbij. ”

Daaruit zou ik de conclusie trekken dat bekende artiesten een andere genre hebben?

Wie zijn die bekende artiesten dan met een afwijkende genre die de finale gegarandeerd haalde?

Zelf heb ik ze namelijk niet kunnen ontdekken in de finale…

17 03 2011
Pim

Wie heeft het dan ook over de finale? 😉

18 03 2011
Adriaan

Ojaa, daar heb je een punt, dat had ik idd verkeerd gelezen, maar welke bekende namen stonden er dan in de voorrondes met een afwijkende genre?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: