Kunst verheffen tot een sport

20 02 2011

Gastland Duitsland heeft haar lied gekozen. Taken by a stranger won afgelopen vrijdag de voorronde waarin alle deelnemende songs door Lena Meyer-Landrut werden gezongen. De winnares van vorig jaar komt terug om haar titel te verdedigen; een opvallende maar interessante keuze.

Lena Meyer-Landrut tijdens het Songfestival in Oslo dat ze won

Spannend was het niet. In de superfinale haalde Taken by a stranger een overweldigende meerderheid van 79% van de stemmen. De uitgesproken voorkeur van juryvoorzitter Stefan Raab voor dit lied was daar deels debet aan. Zijn commentaar was opvallend, aangezien hij zelf twee van de concurrerende liedjes schreef. Maar al met al viel Raab en de rest van zijn jury volledig in het niet bij de grote Lenashow.

Sinds, maar eigenlijk ook al voorafgaand aan haar Eurovisieoverwinning is Lena in Duitsland mateloos populair. Dat ze ook buiten de landsgrenzen scoort bleek vervolgens in Oslo. Toch is de keuze van de NDR om Lena opnieuw in te zenden een gewaagde. Het is vragen om problemen, om vergelijkingen met haar superlied van vorig jaar. Vragen om hoge verwachtingen, waar je nooit volledig aan kunt voldoen.

Verwachtingen van gelijke aard treffen ook ieder jaar weer FC Barcelona, de favoriete voetbalploeg van een klasgenoot van mij. De spelers van Barça zijn, als ik hem mag geloven, van een dusdanig niveau dat ze iedere andere tegenstander met de grond gelijk kunnen maken. Dat gebeurt echter niet altijd, omdat de Spanjaarden te weinig effectief zijn. ‘Het gaat de spelers niet alleen om scoren, maar ook om schoonheid’, stelde mijn klasgenoot. ‘Barcelona verheft sport tot een kunst’.

Die stelling klinkt mij erg vreemd om de oren. Sport verheffen tot een kunst, dat is de omgekeerde wereld, zoiets als een Mercedes verheffen tot een Fiat Punto. Het is juist het Eurovisie Songfestival dat de zaken in de juiste volgorde zet. Het Songfestival verheft kunst tot een sport, door muziek te betrekken in een competitie.

En dus moeten we er ook niet gek van opkijken dat bepaalde typische sportmotto’s bij het Songfestival een rol spelen. De heroïek van een titelverdediger bijvoorbeeld; het is moeilijk aan de top te komen, maar moeilijker om er te blijven. Maar ook het bekende credo ‘Never change a winning team’. Geef de Duitsers op basis daarvan maar eens ongelijk.

Denk ik dat Lena zomaar opnieuw het festival gaat winnen? Nee. De kans is trouwens groot dat de Duitsers dat om financiële reden ook helemaal niet zien zitten. Maar Taken by a stranger is wel een volwaardige inzending, waarmee Lena de strijd aan kan met de andere kandidaten. De laatste keer dat een gastland echt volle bak ging was Turkije in 2004.

Het is tof dat Duitsland haar grootste ster van het moment (terug) in de strijd gooit. Een superster die haar faam bovendien aan het Songfestival te danken heeft- dat werd ook wel weer eens tijd. Bovendien geeft de terugkeer van Lena de Duitse inzending een extra verhaal. En dat is voor journalisten als ik altijd mooi meegenomen.

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: