Alle vuisten in de lucht

10 10 2010

Veel groot Songfestvalnieuws was er de afgelopen dagen niet. Daarom loop ik met jullie graag kort die dingetjes door die mij wél opvielen. Naast de nieuwe single van Sieneke, de bekendmaking van Melodifestivalenartiesten, en de toenemende geruchtenstroom over een festival in Düsseldorf, was er namelijk nog wat te melden!

Allereerst de 3J’s, die in de prijzen vielen bij de Edison Awards. Hun album ‘Dromers en Dwazen’ werd gekozen tot beste Nederlandse album van afgelopen jaar. Tof voor de heren, maar ook tof voor het Songfestival dat eindelijk weer eens positieve mediaaandacht pakte. Jan, Jaap en Jaap deden het dan ook erg goed in de programma’s waar ze hun succes mochten toelichten. Telkens koppelden ze de lof van de presentatoren direct daarna aan hun Songfestivaldeelname.

Daarmee bewezen ze direct ook het nut van het huidige systeem. Een grote naam als artiest werkt goed in de publiciteit, zeker als het artiesten zijn die in de lift zitten. Het Songfestivalimago in Nederland kan best opgefrist worden, en daar is meer voor nodig dan de hoofden van de 3J’s op televisie. Maar kwaad kon het in elk geval niet; mijn eerste pluim hebben ze binnen.

Ook het Junior Songfestival komt er weer aan. De deelnemerslijst is vervolledigd, en dus is ook de Nederlandse inzending bekend. We gaan opnieuw voor de gimmick. Een roze viool, wat Engelse woorden en een grappig deuntje. Het nummer is totaal niet mijn smaak, maar met het huidige deelnemersaantal kunnen de dames Senna & Anna er vast mee in de top 10 eindigen. Of wellicht worden we weer eens elfde?

Veel opvallender vond ik de Belgische voorrondes voor het JESF. Winnaars Jill en Lauren hebben een Belle Perez-achtig zomerdeuntje, weinig fantasierijk. Verrassend en jammer vond ik het daarom dat de Belgen niet kozen voor een ander duo: Daan en Anne-Sophie. Hun strijdlied ‘Power aan de kids’ kwam door het leuke ritme en de aanstekelijke zin ‘Alle vuisten in de lucht’ veel sterker over. Bovendien had het optreden iets wat bijvoorbeeld Thor en Laura ook hadden, wat het lied een écht kinderlied maakt en tegelijkertijd origineler en beter dan de ‘Ik wil graag een superster worden’-deuntjes die de Nederlandse voorrondes domineren.

Een gemiste kans dus voor de Belgen. Wat de andere landen ervan gebakt hebben, heb ik nog niet gezien. Wel ben ik van plan de internationale finale te gaan bekijken. In de tussentijd blijft Road to Germany attent op nieuws wat betreft de nieuwe EBU-voorzitter, en eventuele definitieve berichten over de host city voor 2011.

Stay tuned, en een fijne week gewenst,

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: