De beste gastheer [3]: Hamburg

25 09 2010

Berlijn, Dusseldorf, Hamburg en Hannover zijn in de race als gastheer voor het Eurovisie Songfestival  van 2011. Wij blikken alvast vooruit en kijken welke van deze vier steden onze voorkeur heeft om het festival te organiseren. Welke stad is het meest geschikt? We kijken naar de geschiedenis van de stad, het uitgaansleven, de bereikbaarheid en de capaciteit van de locaties.

Door Hendrik Kramer

Hamburg (443 km van Utrecht)

Hamburg is na Berlijn de tweede grootste stad van Duitsland en vormt een deelstaat op zich. De stad kent een rijke handelsgeschiedenis, en maakte in de negentiende eeuw deel uit van de Hanzesteden. De meeste historische gebouwen uit die tijd zijn gesneuveld bij het bombardement op Hamburg tijdens WO II. Wel heeft Hamburg nog altijd de grootste haven van Duitsland; op Rotterdam na is het zelfs de grootste haven van Europa.

In de studentenstad Hamburg vind je altijd wel een festival of een feest. De meeste hippe clubs zijn te vinden in de moderne wijk Altona. Berucht is echter ook de wijk Sankt Pauli, met als middelpunt de Reeperbahn, die bekend staat als een hoerenbuurt. Hamburg is in Songfestivalkringen beter bekend als de stad waar jaarlijks de Duitse punten vandaan komen. Op een groot plein in Hamburg wordt een feestelijke avond georganiseerd, waar veel mensen op afkomen.

Hamburg heeft twee vliegvelden, een treinstation en vele metrostations. Hamburg Hauptbahnhof vertolkt in Duitsland de functie die Utrecht Centraal in Nederland heeft; het is een knooppunt in het Duitse openbaar vervoer en met ongeveer 450.000 bezoekers per dag het drukste station van het land. Ook de interne infrastructuur van de stad is goed verzorgd. Met name de metro speelt hierin een belangrijke rol.

Mocht Hamburg de organisatie van het Songfestival in handen krijgen, dan zet de stad haar Messehallen in. De hallen zijn jaarlijks goed voor 900.000 bezoekers en ze beslaan 87.000 m2. In de zaal zelf zouden per show echter slechts 9.000 toeschouwers passen (bron: 106acht.de en Bild).

Wat de verblijven betreft: Hamburg loopt met name over van de goedkope jeugdhostels en bed & breakfasts. De stad trekt immers niet alleen Duitse studenten, maar ook reizende jongeren van over de hele wereld.

Pluspunten:

+ Dé Songfestivalstad van Duitsland
+ Goed verzorgde interne en externe infrastructuur
+ Goedkope verblijfplaats altijd voorhanden

Minpunten:

– Capaciteit van de Messehallen is erg laag

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

29 09 2010
Adriaan

Toch gek dat Hamburg de functie heeft van Utrecht, omdat Hamburg toch best in een uithoek van Duitsland ligt…

Waarom is een wijk trouwens berucht omdat het bekend staat als hoerenbuurt, volgens de duitse wikipedia is die wijk ook bekend om zijn gastronomie en kunst en muziek, een zeer links stemgedrag en veel uitgaansgelegenheden dus om nou het etiket berucht te geven, als ik het zo lees valt dat reuze mee, het is gewoon een gebied waar veel gebeurt…

Overigens blijken the beatles ook een tijdje woonachtig geweest te zijn in St. Pauli, dat vind ik wel leuk om te weten 🙂

Hamburg lijkt me te veel een feeststad om er een leuke songfestival te kunnen organiseren, maar wie weet…

29 09 2010
Pim

Ik vind deze site betrouwbaarder dan wikipedia eigenlijk 😉 Maar Hamburg lijkt mij ook niks, feeststad ja en sowieso 9.000 fans? Bah te weinig!

30 09 2010
Adriaan

9000 weinig?

Kleinere aantallen hebben ook wel weer iets intiems, maar goed voor de fans is het dan wel lastiger aan kaarten komen, maar goed toch zou ik een festival met wat minder publiek op zich ook best kunnen waarderen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: