De beste gastheer [1]: Berlijn

23 09 2010

Berlijn, Dusseldorf, Hamburg en Hannover zijn in de race als gastheer voor het Eurovisie Songfestival  van 2011. Wij blikken alvast vooruit en kijken welke van deze vier steden onze voorkeur heeft om het festival te organiseren. Welke stad is het meest geschikt? We kijken naar de geschiedenis van de stad, het uitgaansleven, de bereikbaarheid en de capaciteit van de locaties.

Door Hendrik Kramer

Berlijn (637 km van Utrecht)

Berlijn is als hoofdstad van Duitsland de meest logische keuze. Het is de op één na grootste stad van de Europese Unie. De stad was tijdens de Koude Oorlog de scheidslijn tussen Oost en West Europa, en kan daarom ook een symbolische functie vertolken. Harrie Jekkers verwoordde deze scheiding in zijn liedje ‘Over de muur’. Inmiddels een klassieker. 

Berlijn is tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als volledig verwoest, waardoor er nog weinig gebouwen te vinden zijn die herinneren aan voor de oorlog. De stad is inmiddels gemoderniseerd, maar het imago van een kille stad heeft het nooit helemaal  van zich af weten te schudden. Onterecht, want de stad is een van de meest culturele en groenste steden van Europa. Uitgaan kan in Berlijn naar hartenlust. Er is geen vastgestelde sluitingstijd, sommige zaken zijn zelfs 24 uur per dag open. Er zijn enkele concentraties van uitgaanscentra, waaronder het gebied rond de Hackescher Markt. Berlijn stad staat al met al bekend als de uitgaansstad van Europa. Genoeg mogelijkheden dus tot het organiseren van een gezellige Euroclub!

Berlijn heeft een uitgebreid stads- en streekvervoer. Berlin Hauptbahnhof is het belangrijkste treinstation van de stad en het grootste kruisingsstation van heel Europa. Voor Nederlanders is Berlijn dan ook prima met het openbaar vervoer te bereiken. Mensen die van verder moeten komen, kunnen vliegen op Berlin-Tegel of Berlin-Schonefeld.

Berlijn is volgens bronnen van plan om de vliegtuighal Tempelhof als de locatie voor het festival te gaan gebruiken. Deze luchthaven, die in oktober 2008 werd gesloten, is nog altijd één van de grootste gebouwen van Europa. Hoeveel toeschouwers de hal kan herbergen is niet duidelijk, maar het zullen er ongetwijfeld heel wat zijn.

In een stad als Berlijn zit je natuurlijk nooit verlegen om een hotel. De meeste hotels vind je in Berlijn aan de Kurfurstendamm, de belangrijkste laan in het westen van Berlijn. Maar ook in de andere delen zul je nooit ver hoeven te zoeken voor accommodatie. Het voormalige Oost-Berlijn heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld op dit vlak. Ook hier verrijzen steeds meer hotels en andere accommodatiemogelijkheden.

De beoogde Berlijnse locatie voor het Songfestival: vliegveld Tempelhof

Pluspunten: 

+ Heeft als hoofdstad de schijn zeker niet tegen
+ Bruisende stad met alle uitgaansmogelijkheden
+ Goed bereikbaar vanuit alle hoeken van Europa
+ Hotels in alle (prijs)klassen

Minpunten:

– Relatief ver van Nederland verwijderd
– Nog veel onduidelijkheid over de mogelijkheden van de locatie


Acties

Informatie

4 responses

23 09 2010
Jan

Leren jullie dit nou allemaal van Johan Snel ?

23 09 2010
eurovisie

Heey, ken jij Johan? 🙂

Hendrik heeft geen les van Johan Snel, dat heb ik alleen. Dus dit artikel heeft niets met Johan te maken- en de mijne ook niet, ben ik bang. Die man heeft andere interesses dan het Songfestival 😛

23 09 2010
Jan

Je kunt hem alles over klassieke muziek en de Baltische landen vragen.

29 09 2010
Adriaan

Tijdens de zomer was er in het nosjournaal een zomercolumn vanuit Berlijn waaruit bleek dat de inwoners van Berlijn toch wel een alcoholistisch volkje zijn, je ziet nergens zo veel mensen bier drinken op straat als daar, alleen daarom al zie ik Berlijn niet zitten als songfestival stad :p

Maar goed het zal daar ook vast en zeker een gezellig festival kunnen worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: