Hoeveel folklore kan een mens aan?

11 04 2010

In de rubriek ‘Met het mes op de keel’ zet de redactie van The Road to Oslo elke week twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar het is aan jullie om ook de verschillen te zien: Je móét immers kiezen! In deze aflevering: Finland vs. Servie.

De Link —> Het Lied

Direct in de eerste halve finale zien we de folkloristische liedjes van Finland en Servie. Voor Servie was dat een uiterst bewuste keuze. Daar koos men voor Goran Bregovic in een vergelijkbaar systeem als in Nederland, met één componist en één (zeer traditioneel) liedje. Uitvoerende Milan Stankovic zingt het zelfs letterlijk: dit is nou typisch de Balkan! Vraag ik me trouwens wel af: als dit typisch Balkan is, wat was Lane Moje dan…? De Finse meisjesgroep Kuunkuiskaajat zingt ook in de eigen taal, maar leunt met een sirtakiachtig nummer verder vooral op Griekse sentimenten.

De Uitvoering

De blonde, echt Finse meisjes van Kuunkuiskaajat brengen hun nummer aanstekelijk. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het podium in Oslo vele malen groter is dan in de Finse finale; de dames moeten zien te voorkomen dat ze, a la Treble, verzuipen in die ruimte. Verder is de accordeon een leuke en redelijk originele gimmick, maar violen zijn minder dan een jaar na Alexander Rybak toch echt al cliché geworden; die kunnen de dames beter in Finland achterlaten.

Milan Stankovic uit Servie is ook blond, maar niet echt (neem ik toch aan??). Hij is sowieso een ietwat excentriek figuur, maar dat past eigenlijk wel bij het lied. Juist daarom denk ik dat Milan de aangewezen persoon was om dit lied in Oslo te brengen. De act moet niet ineens heel normaal en heel braaf worden, maar vooral zo chaotisch blijven als tijdens de nationale finale. Bovendien is het wel leuk: vorig jaar een kroeskop, dit jaar… tsja, huiskamervraag: hoe moet je Milan’s verschijning nou omschrijven?

De meiden van Kuunkuiskaajat: beiden natural blonds

De Kansen

Finland en Servie treffen elkaar, zoals gezegd, direct in de eerste halve finale. Twee nummers uit hetzelfde genre, bovendien redelijk vlot na elkaar geloot, dat doet de vraag rijzen hoeveel folklore de Eurovisiekijker aan kan. Beide landen kunnen rekenen op wat regionale steun, maar haalden toch niet altijd (op eigen kracht) de finale. Toch houden ergens de overeenkomsten op: Finland treedt namelijk aan na het kansrijke lied uit Slowakije, terwijl Servie na Letland en voor Bosnie & Herzegovina, en Polen mag.

De eerste halve finale stroomt niet over van kanshebbers, dus zullen er zeker verrassende liedjes de finale halen. The Road to Oslo geeft Servie daarvoor net iets meer kans dan Finland, maar in de finale zullen beide landen geen potten meer kunnen breken. En dat is misschien maar goed ook.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: je móét kiezen: Servie, of toch Finland?

Advertenties

Acties

Informatie

13 responses

12 04 2010
Tim

Servie vind ik echt drie keer niks. Milan is een mooiboy op en top. Bah.
Nee, dan maar liever de 2 blondines uit Finland met hun grappige en aanstekelijke liedje. Ik kies dan ook voor mijn vriendinnen uit Finland. Ze mogen dan misschien niet de finale halen, maar hun zie ik veel liever nog een keer terug dan onze vriend uit Servie.

12 04 2010
maaike

Pfff, lastig dit keer!
Servië heeft een redelijk gelukte mix van volkszang en moderne rap ‘balkan balkan’, maar Milan… Bah zeg! Hoe komt hij op het idee zijn haar blond te verven? En de rest van dat kapsel, ik weet niet maar ik mag die Milan nu al niet zo. Mooiboy vind ik een mooie benaming, al vind ik m zelf niet bepaald ‘mooi’. De rest van het lied vind ik prima. Ik denk dat dat lied zelf mij meer aanspreekt. Liever Balkan Folklore dan Finse. Maar dan heb je bij Finland twee leuke, geloofwaardige meiden en een goed uitgevoerd lied… Beide lekker vrolijk. Dat maakt de keuze wel lastig hoor!
Ik ga voor… Uhm, uh… Je moet kiezen hè met dat mes? Uh… Nee, nee, spaar me, ik kies al…!
…Finland?

12 04 2010
karin

Folklore vind ik meestal wel leuk. Vorig jaar Portugal ( flor de lis) was echt meeslepend. Servie echt niet, of komt dat omdat die griezel zo afleidt? Dus van deze 2 Finland, maar eigenlijk toch ook net te zwak.

12 04 2010
Jacob

Ik sluit mij aan bij mijn 3 voorgangers, dus Finland: één van mijn persoonlijke favorieten van dit jaar, en tevens de beste Finse inzending sinds Hengaillaan… en da’s al héél lang geleden! 🙂

12 04 2010
Adriaan

Ik vind dit helemaal niet moeilijk om te kiezen, het lied van Finland is namelijk vreselijk (onsamenhangende troep!!), dus dan is de keuze voor Servie ondanks de kapsel en de onsymapthieke uitstraling makkelijk gemaakt, dat liedje is nog best aardig…

12 04 2010
Maarten

Ik kies voor Finland hier wordt ik nog vrolijk van. Servië is gewoon ook dit jaar slecht.

12 04 2010
Hebbuzz

Servie is nationalistisch en speelt op Balkan sentiment met ‘Dit is nou Balkan’. De buurlanden zullen inmiddels wel weer hard mee klappen bij de woorden “Beograd” , de hoofdstad van de voormalige aggressor.

Finland vind ik leuker omdat het minder op stemmentrekken geschreven lijkt. Het is puurder en krijgt daarom mijn voorkeur boven Servie

2 07 2010
caspar wijnberg

moet je nou echt weer over balkan aggressie beginnen? we hebben het over een liedjes concours! hou eens op daarover in hemelsnaam! die jongen liep nog in luiers rond tijdens de oorlog!

12 04 2010
Pim

Met alle genoegen maak ik er dan weer 7-1 voor Finland van! (om de stand maar weer eens goed bij te houden). Leuk, vrolijk, geen lelijke dames en mwoah ik vind Servie wel een lelijke dame hbeben 😉

12 04 2010
Roel

Volgens mij weet Steef wel voor welke keus ik ga! 😉
Ik ga uiteraard voor Finland, wat een heerlijke muziek!! ❤

14 04 2010
Luuk

Ik vind elke keer weer hetzelfde saai worden dus ik vind beide saai. Bij Servië staat er (zoals al meer vonden) echt een griezel. De muziek bij Servië spreekt mij meer aan. Servië voor mij dus.

14 04 2010
Erik

Servie zonder enige twijfel, Finland is mij te soft en te lieflijk. Dan maar wat nationalisme, dat hoort bij het alnd toch? Ik zou zeggen authentiek! 😛

17 04 2010
James

In dit duel is het voor mij moeilijk om een keuze te maken. Ik vind beide volkse nummers wel leuk! ‘Ovo je Balkan’ doet mij enorm denken aan ‘Disko Partizani’ van Shantel. Het Finse nummer vind ik een gedurfde keuze en het nummer zou wel eens kunnen opvallen. Beide landen zullen ongetwijfeld kunnen rekenen op steun van de buren. Als ik dan toch moet kiezen, zou een muntje opgooien een optie kunnen zijn. Ik ga dan toch maar voor de originaliteit gaan en Finland aanduiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: