De invloed van de startvolgorde

19 03 2010

Door Hendrik Kramer

Aanstaande dinsdag wordt in Oslo geloot voor de startvolgorde van het komende Eurovisie Songfestival. Elk jaar blijft de loting aan veel discussie onderhevig. Heeft de volgorde nu veel, weinig of zelfs helemaal geen invloed? Is het festival ook een kwestie van geluk?

Zelfs de laatste startpositie kon de Toppers niet naar de finale helpen

Laat ik met de laatste vraag beginnen: Ja, als je in een wedstrijd mee doet ben je altijd afhankelijk van geluk. ‘Zonder geluk vaart niemand wel’, of zoals het in de oudheid werd gesteld: De goden moeten je goed gezind zijn. Het leuke aan een wedstrijd is immers dat je nooit kan voorspellen wat er gebeurt. Ook de beste zangers kunnen plots keelpijn krijgen, of een vooraf kansloos geachte deun kan toch opeens aanslaan bij de kijker. Kortom: geluk (of ongeluk) is een essentieel onderdeel van een spel, en als je dat helemaal weg zou denken zou er geen sprake meer zijn van een wedstrijd.

Dan de factoren die het festival zouden beinvloeden. In wetenschappelijk magazine Quest stond een aantal jaren terug al eens een artikel over de invloed van de startvolgorde bij Olympische jurysporten. Er werd toen ook melding gemaakt van een onderzoek dat gedaan was naar het Eurovisie Songfestival, en wat bleek: de liedjes die op het laatst optreden scoren gemiddeld beter dan liedjes die eerst komen. Songfestivalwet nummer 1: liedjes die laat optreden scoren beter omdat ze in het hoofd van de kijker blijven zitten.

De EBU heeft weliswaar een systeem ingezet waarbij je al vanaf het begin van de show mocht stemmen, maar dit heeft niet tot grote verschuivingen geleid. De test vond overigens plaats tijdens het Junior Songfestival, waaraan slechts 13 landen meededen. De kans dat de kijker liedje één dan onthoudt, is uiteraard groter dan toen het ESF nog een massale halve finale kende van soms 25 liedjes.

Een latere startpositie kan je kansen verhogen, maar dan moet je wel met een degelijk lied aankomen. Als je zoals de Toppers een kansloos lied hebt kan de laatste startpositie je niet redden, sterker nog: hiermee viel des te meer op hoe vreselijk de Nederlandse inzending was. De precieze loting van dit jaar moet nog blijken, maar Sieneke treedt in ieder geval in het laatste deel van de tweede halve finale op. Dat is helaas al de eerste overeenkomst met de ‘’floppers’’.

Wat absoluut funest lijkt om een goede score te halen, is optreden na een pauze. Mensen lopen dan weg of gaan zappen en zijn niet op tijd terug. Verder is er de beruchte tweede startplek; vanaf deze plaats heeft nog nooit iemand gewonnen. Maar waarom startplek twee, en niet nummertje één? De meest logische verklaring is de speciale aandacht die de openingsact krijgt. Kijkers bepalen soms hun hele oordeel van de show aan de hand van het eerste lied. Is dit slecht, dan zappen ze meteen weg, want de rest van de liedjes zal dan ook wel niet deugen.

En dan is er nog het eerder beschreven botseffect. De sortering van de liedjes heeft grote invloed op de uitslag. Een ballad valt meer op na drie drukke nummer, maar valt misschien weg als er daarvoor al twee ballads zijn geweest. Sieneke lijkt een echte outcast te zijn, Ik ben verliefd is een van de weinige uptempo liedjes. Maar met landen als Israel, Zweden, Turkije en Azerbeidzjan gaat het heel moeilijk worden.

De loting voor het Eurovisie Songfestival 2010 vindt aanstaande dinsdag (23 maart) plaats om 14.00. Via onder andere www.eurovision.tv en www.songfestival.web-log.nl kun je deze opmaat live volgen. Wij van The Road to Oslo zijn uiteraard benieuwd naar Nederland, maar ook naar de positionering van de vele ballads. Laatste interessante tip: kijk eens goed hoever favorieten/bekende artiesten MaNga (Turkije) en Miro (Bulgarije) uit elkaar komen te zitten!

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

19 03 2010
Adriaan

Interressant stuk van Hendrik, ook funest is 3 favorieten op een rijtje, goed voorbeeld is 1999 toen IJsland, Cyprus en Zweden achter elkaar waren geloot, Cyprus werd als topfavoriet ineens 22e (van 23), terwijl IJsland en Zweden 2e en 1e werden.

Overigens heeft vanf de 7e plaats klaarblijkelijk nog nooit iemand het songfestival gewonnen, ook wel opvallend, maar de loting heeft bij alles met een jurering invloed zelfs bij zoiets als ijsdansen is het een voordeel als je laat mag.

Opvallend is dat in 2002 en 2003 toen de compilatie in omgekeerde volgorde was, de liedjes aan het begin het ineens wel goed deden zo werd Jessica Garlick 3e vanaf de 2e startpositie in 2002, dus misschien zou zoiets simpels helpen om de eerste liedjes weer wat beter in de herinnering van mensen te houden….

19 03 2010
Erik

Ohja Adriaan dat kan ook nog gebeuren… Wordt al een klein beetje op vooruit geblikt trouwens met MaNga en Miro, stel dat die achter elkaar zitten :O

Ik hoop overigens dat Sieneke niet wéér als laatste mag, laten we dat geluk maar opsparen voor die keren dat we een goed liedje hebben

20 03 2010
Adriaan

Het verschil is alleen dat Miro geen favoriet is 😉

20 03 2010
Pim

Nee, verschil is dat MaNga en Miro slechts 2 favorieten zijn en niet drie 😉

Ik blijf hopen op een mooie loting voor Ierland! Niamh all the way!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




%d bloggers liken dit: