Nieuw begin in Zweden

14 03 2010

Door Hendrik Kramer

De 18-jarige Anna Bergendahl gaat voor Zweden naar Oslo met het lied This is my life. De jonge zangeres, in Zweden vooral bekend van Idols, won Melodifestivalen gisteravond overtuigend met 214 punten. Tweede werd de Mika-achtige Salem el Fakir; hij scoorde 183 punten met zijn lied Keep on walking.

Oude garde

This is my life is geschreven door Bobby Ljunggren (muziek) en Kristian Lagerström (tekst). De Zweedse krant Dagens Nyheter ziet in de overwinning van Bergendahl het bewijs dat Melodifestivalen de weg van de vernieuwing is ingeslagen. Zweden heeft genoeg van de oude garde. Pernilla Wahlgren werd gisteren met een onvervalste Schlager laatste, iets wat ik zelf al had voorzien. Andreas Johnson was met een zesde plaats de best scorende oudgediende.

Anna’s lied is een moderne popsong die ook zo uit de koker van de Noorse Maria Mena had kunnen komen. Van alle Scandinavische landen vind ik dat Zweden nu het beste nummer in handen heeft; een nummer dat de meeste mensen zal aanspreken, vooral jongeren. This Is My life is geen typisch songfestivalliedje, maar een moderne ballad die je zo op 3FM zou kunnen horen.

Buitenland

Haar winst kwam misschien niet geheel onverwachts. Wie naar de Zweedse hitlijsten kijkt had al een gokje kunnen wagen. Bergendahl stond ten tijde van de finale namelijk op de nummer 1-positie. Dit geeft echter slechts een indicatie van wat het publiek stemt, en wat de vijf binnenlandse en de zes buitenlandse jury’s gaan stemmen blijft al helemaal spannend. Deze laatste kozen wisselend voor Darin, Salem el Fakir en Ola. Gek genoeg zagen zij dus geen van allen Anna Bergendahl als de geschikte artiest voor Zweden.

Dit werpt de vraag op of het gebruik van een buitenlandse jury wel nut heeft. In Nederland en ook in België is dit concept toegepast. Het idee is dat zo’n jury een goede afspiegeling geeft van wat het buitenland stemt. Het land zelf stuurt vervolgens liever iets totaal anders.

Zelf had ik Anna op de vijfde plaats gezet, dus precies in het midden. Mijn favoriet Darin werd uiteindelijk vierde. Een finaleplaats moet er wel in zitten voor Zweden & Anna, maar zeker weten doen we dat pas na de Tweede Halve Finale op 27 mei waar Zweden zal optreden.

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

15 03 2010
Adriaan

Wat een oersaai nummer, Zweden heeft echt voor het verkeerde gekozen, hopelijk gaan ze nu eindelijk eens niet naar de finale…

15 03 2010
Pim

Ik ben er ook niet weg van… En hopelijk gaat het niet door want dat is voor onze Vlaamse vrienden in de finale een punteneter vrees ik!

16 03 2010
Hebbuzz

Eens met Pim, Als zowel Belgie als Zweden doorgaan, zal dat vooral Belgie punten kosten. Zweden is toegankelijker, mooier, dynamischer…..

Ik vind Anna nog meer als een schaap klinken dan Michelle uit Duitsland destijds. Zou het ook geen popballade noemen maar een country ballade en ook qua zangeres vergelijkbaar met Ilse de Lange, die zingt ook met zo’n trilstem. Het spreekt je OF helemaal aan OF het doet je helemaal niks.

Zowel Zweden als Belgie gaan redelijk langs mij heen trouwens.

De vraag of een internationale jury zinvol is, kun je beter pas willen beantwoorden wanneer de eindresultaten internationaal bekend zijn. Nu zegt het niets. In het verleden heeft Estland (jaren 90) ook internationale juries gehad en die hielpen meestal mee aan de keuze van een uiteindelijk goedscorend lied.

Bobby Ljunggren is overigens ook al een oudgediende want heeft mijns inziens ook al menig nummer geschreven voor MF. Dus wat nou oud is afgeserveerd? Andreas Jonhson stond met zijn oude kop ook direct in de finale en Wahlgren heeft de finale toch maar wel even gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: