Battle of the ballads

6 03 2010

Door Hendrik Kramer

De naam Niamh Kavanagh zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Na haar overwinning voor Ierland in 1993 met In your eyes is ze vrijwel meteen weer uit de muziekindustrie verdwenen. Des te opmerkelijker is dus haar comeback na zeventien  jaar. Gisteravond kreeg haar liedje It’s for you in de Ierse nationale finale het maximale aantal punten.

In de overwinning van Niamh constateren wij ook de terugkomst van de bombastische ballade. De trend is vorig jaar al ingezet door onder andere IJsland en het Verenigd Koninkrijk. De West-Europese landen kunnen weer rekenen op hoge klasseringen. Na de opkomst van de ethno-pop en de balkanfolk lijkt het er nu op dat de ouderwetse ballad dé hit is voor het Eurovisie van 2010!

Hieronder een overzicht van drie liedjes in een zelfde stijl. Ierland, Noorwegen en Malta.

Ierland:  Die goeie ouwe tijd

It’s for you van Niamh had ook zo in 1993 gezongen kunnen worden. Juist die gedateerdheid kan Ierland wel weer eens opnieuw aan de top gaan brengen. 

Niamh is veel veranderd, maar haar stem en ook het liedje roepen veel herkenning op. Ik verwacht dat Ierland na Brian Kennedy (2006) weer kans maakt op een top 10 positie en misschien zit er zelfs wel meer in. Men verwacht van Ierland blijkbaar dat ze een (saaie?) ballad sturen. De laatste jaren werden andersoortige muziekstijlen van de Ieren niet geaccepteerd: deze inzendingen mochten vroegtijdig het vliegtuig terug naar huis nemen.

Noorwegen: Romantische ballad

Gastland Noorwegen vaardigt Didrik Solli-Tangen af om de eer van het land hoog te houden. My heart is yours doet mij denken aan You raise me up. Dit lied zal  vooral veel vrouwen aanspreken. De stem van Didrik is krachtig en kan de luisteraar vertrouwen geven. Op het eind barst het lied los en kunnen we genieten van prachtige uithalen. Er bestaat natuurlijk ook een gevaar dat die uithalen in de soep lopen; vaak worden artiesten daar sterk op afgerekend. Maar als Didrik op dezelfde manier zingt als in de nationale finale, behoort een plaats 5 of 6 toch zeker tot de mogelijkheden. Didrik is een betere zanger dan Alexander Rybak, maar heeft veel minder aaibaarheid dan zijn voorganger. Opnieuw winnen zit er denk ik niet in, maar ik gun het hem zeker.

Malta: In het voetspoor van Yohanna

Tenslotte Malta. Thea Garett zingt My dream. Dit is meer de Disney-style ballad.  Thea heeft een goede stem, maar My dream moet je toch minimaal twee keer horen voor je het gaat waarderen. Thea heeft een mooie hoge stem. Ze zit heel dicht bij het liedje van Yohanna  van vorig jaar en die eindigde op een prachtige tweede plaats. Heel veel zal afhangen van de aankleding van het lied op de avond zelf. Kan Malta verassen zoals IJsland dat deed? Overeenkomst tussen Yohanna (IJsland) en Thea (Malta) is de leeftijd van achttien jaar. 

Nog niet alle liedjes zijn gekozen, maar een trend lijkt gezet. De ballad doet weer mee, en meedoen is belangrijk dan winnen, toch? Of toch niet? Wat is jouw favoriet van bovenstaande drie liedjes?

Advertenties

Acties

Informatie

7 responses

6 03 2010
Pim

Ik ga absoluut voor Ierland, Niamh can go all the way!

Leuk stukje, alhoewel de ballads nooit helemaal weg geweest zijn natuurlijk. Maar een heropleving van hun scores zou mooi zijn, zelfs als we daar die draak van een Didrik voor nodig hebben.

6 03 2010
Erik

Voeg nog maar zo’n bombastische ballad aan de lijst toe: Oekraine heeft gekozen voor I love you… Niet mijn smaak overigens dit soort liedjes. Wat mij betreft dus ook geen Doris voor Kroatie straks, en zéker geen tweede zege voor Niamh.

7 03 2010
Adriaan

En ook Portugal, Letland, Georgie, Armenie en Cyprus zitten aardig in de richting, mss Belgie nog vanavond en dat gaat denk ik ook het probleem worden dit jaar het zijn er te veel.

Of er gaan er een heleboel in de voorrondes uit en dan kunnen de overgebleven in de finale nog presteren of ze zitten elkaar in de finale in de weg, daardoor denk ik dat dit jaar weleens de up-tempo nummers berhoolijk in het voordeel zitten en daardoor kunnen gaan verassen…

8 03 2010
Erik

Daar hoop ik stiekem ook een beetje op ariaan haha!

Vind het wel een prachtige alliteratie trouwens, bombastische ballad. Klinke ene beetje als een stripboel

‘Suske en Wiske en de Bombastische Ballade’

15 03 2010
Het juiste antwoord « Road to Oslo 2010

[…] juiste antwoord 15 03 2010 Met nog drie landen te gaan wordt 2010 onherroepelijk het jaar van de ballads. Door heel Europa stemde het publiek de tragere nummers met vaak enorme voorsprongen naar de […]

16 04 2010
De uithaal die het stadion omver blaast « Road to Oslo 2010

[…] Een tijdje terug beschreef Hendrik op deze website al de terugkeer van de bombastische ballad. De twee meest klassieke voorbeelden uit deze categorie zijn dit jaar zonder enige twijfel Ierland en Noorwegen. De liedjes lijken enorm op elkaar, met name de eerste regel van het refrein is zowat identiek aan elkaar (luister en vergelijk). Opbouw is het toverwoord in dit genre; het nummer werkt toe naar de piekmomenten, de uithalen die steeds heviger worden en uiteindelijk het complete Eurovisiedorp in één noot weg moeten vagen. Met zoveel ballads in de race is het zaak om ergens mee op te vallen, Ierland en Noorwegen doen dat via de ingewikkelde vocalen. […]

6 04 2011
Jong en ouderwets « Road to Düsseldorf 2011

[…] klassieke ballades keerden vorig jaar al in volle glorie terug op het festival. Dit jaar blinken Litouwen en Oostenrijk erin uit. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: