Waarom wij Oost-Europa niet begrijpen

22 02 2010

Afgelopen weekend kozen twee Balkanlanden hun inzendingen voor Oslo: Slovenie – Narodno zabavni rock, en VJR Macedonie – Jas ja imam silata. Op de Nederlandse fora werden de liedjes met de gebruikelijke scepsis onthaald. Deze liedjes kunnen onmogelijk de finale halen; er was zelfs weer wat hoop voor Sieneke.

Het is ook elk jaar hetzelfde. Eerst moeten de Oost-Europese nummers flink door de gehaktmolen, zodat we daarna een reden hebben om te zeuren: kijk, al die Balkanzooi gaat gewoon naar de finale, dat móét wel vriendjespolitiek zijn. En waarschijnlijk vinden we deze liedjes ook echt zooi, bekeken door een Nederlandse bril.

Probleem is alleen dat er momenteel 39 brillen meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Over smaak valt niet te twisten. De kunst is dus om je af en toe te verplaatsen in the point of view van een ander land, om zo in te schatten met welk lied er gescoord zou kunnen worden. En daar is Nederland de afgelopen jaren niet goed in gebleken.

Dat bleek in de eerste plaats uit de halfslachtige inzendingen, die bijna allemaal terecht faalden. Zoals Cornald Maas stelde: ‘Nederland snapt niet goed, wat er in het buitenland leeft’. Hendrik concludeerde in zijn decenniaoverzicht op deze site ongeveer hetzelfde: Hind, Edsilia en Glennis waren 13 in een dozijn, en Treble kwam een paar jaar te laat.

Het onvermogen zich te verplaatsen in de situatie van een ander land, blijkt echter ook uit de houding ten opzichte van Balkanlanden. Elk punt dat van Servië naar Bosnië verhuist, of van Kroatië naar Slovenië, wordt van beschuldigingen van corruptie voorzien. De liedjes ZIJN slecht, dus als buurlanden daarop stemmen, MOET er wel iets oneerlijks aan de hand zijn. Een onbegrijpelijk arrogante houding, zeker als je de kwaliteit Nederlandse inzendingen afzet tegen bijvoorbeeld de liedjes van Bosnië & Herzegovina de afgelopen jaren.

Wat wij hier in Nederland als zooi aanstippen, is in Oost-Europa vaak traditionele kwaliteitsmuziek. Geen bij elkaar geraapt zooitje, maar een compositie die dicht bij de eigen cultuur blijft. En dus ook dicht bij de cultuur van omringende landen, die tot voor kort immers allemaal nog tot hetzelfde Joegoslavië behoorden. Daarom is het niet gek dat dit soort ‘balkanzooi’ de Sloveense en Kroatische hitlijsten domineert. En daarom is het ook niet gek dat mensen daar tijdens het Eurovisie Songfestival op stemmen.

Kortom: als Nederland weer wil gaan meedoen op het Songfestival, is er meer nodig dan een andere selectiemethode of een goed resultaat. Het gaat niet alleen om onze eigen inzending; dat is nu precies de gedachtegang waarop het de afgelopen jaren fout is gegaan. En waarop het dit jaar opnieuw fout dreigt te gaan.

Serieus meedoen aan het Songfestival vergt een complete mentaliteitsverandering: accepteren dat het festival een mix is van vele culturen die wij wellicht niet allemaal even goed begrijpen, maar waar we ons wel tussen moeten zien te redden. En dus ook accepteren dat er soms liedjes hoog scoren die wij niet konden waarderen. Ze zullen het wel verdiend hebben.

Het is tijd om de eerste stap te nemen: inzien dat Balkanlanden op een andere (vaak veel serieuzere) manier met het festival omgaan. Daarna kunnen we wellicht zelfs de kunst gaan afkijken. Kroatië bijvoorbeeld, zendt al jaren achtereen artiesten in die grote landelijke bekendheid genieten, en ook in de hitlijsten van buurlanden te vinden zijn. Bosnië en Herzegovina valt vaak op vanwege haar enorme budget: de Bosnische regering wil het land goed op de kaart zetten, en dus hebben de Bosniërs wél een goede act en wél een goede promotietour.

Maar het verschil zit hem soms ook in hele kleine zaken. Bijvoorbeeld in Slovenië; daar werd afgelopen week geloot om de startvolgorde te bepalen. Iets wat men in Nederland totaal overbodig zou vinden. Maar bij het Eurovisie speelt de startvolgorde ook een enorme rol! Het is niet voor niets dat er dáár ook geloot wordt, en dat hebben de Slovenen goed begrepen. Nu moet bij ons het lampje nog gaan branden.

Om zelf weer goed te gaan scoren, moet Nederland eerst de Balkan leren begrijpen

Steef van Gorkum

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

22 02 2010
maaike

Goed stuk, Steef!
Geeft veel informatie over hoe het ESF eruit ziet, dit is jouw bril!
Je hebt een voorzetje gegeven voor de lezer om eens door diezelfde bril te kijken. Ben benieuwd hoe anderen dit zien.

22 02 2010
Adriaan

Welk van de Bosnische regeringen? 😛 Ze werden trouwens bijna gediscwalificeerd wegens betalingsachterstanden.

Nee ik ben niet zo heel blij met dit bericht, zeker niet dat notabene Steef het over oost-europa heeft, terwijl dit toch meer zuid-europa is dan oost-europa waar hij het over heeft…

Slovenie heeft toch best goede commentaren? Ik vind het overigens ook een best aardig lied, VJRM kan ik wat minder waarderen, maar goed dat is een kwestie van smaak…

Dat de VJR landen elkaar ieder jaar punten geven komt natuurlijk ook omdat het 1 land is geweest, als Nederland uit elkaar zal vallen zal dat met onze provincies ook gebeuren, daar heb ik verder geen oordeel over maar om te doen alsof het allemaal alleen om de liedjes zou gaan…

Zo goed doet de balkan het helemaal niet, vorig jaar scoorde alleen Bosnie en Griekenland redelijk, de overige balkanlanden scoorde helemaal niet goed (zeker niet buiten de regio) dus waarom dat nog als voorbeeld willen nemen?

VJRM wou bijna niet meer meedoen en Montenegro doet zelfs al helemaal niet meer mee. Nee ik begrijp best dat je de Balkan en de VJR positief wilt bekijken, maar Steef bekijkt het wel heel erg door een roze bril…

23 02 2010
maaike

Ik vind het eerlijk gezegt helemaal niet zo vanzelfsprekend dat de VJR elkaar punten geeft! Die waren vroeger inderdaad één land maar door een dikke oorlog zijn ze zo uit elkaar geraakt! Er is juist nog op veel vlakken een grote strijd tussen de landen, voor wat ik ervan mee krijg. Steefs verklaring; dat de liedjes gewoon in de smaak vallen omdat het uit dezelfde cultuur komt, vind ik dan logischer.

23 02 2010
Pim

Liever een roze bril, dan eeuwig cynisme… Ik ben dat Balkangezeur ook wel zat, we moeten eerst maar eens kritisch naar onszelf kijken.

Maar wat me wel opvalt dan, Steef, is dit: zei jij een paar weken terug niet dat je juist zo van zeuren houdt? (toen ging het over sieneke en over de ov-chipkaart geloof ik…)

23 02 2010
Adriaan

Nou Maaike, juist daarom geven ze elkaar hoge punten, de Serviers in Kroatie mogen ook stemmen 😉

Maar uiteraard zal smaak er ook mee te maken hebben, maar die gedeelde smaak heeft zeker verband met een gedeelde geschiedenis, wat is daar cynisch aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: