Nieuw decennia, nieuwe kansen

2 01 2010

Door Hendrik Kramer

Het is vandaag 2 januari, we staan aan het begin van het jaar 2010! Er is alweer een heel decennium voorbij. Een decennium waarin het Nederland helaas niet lukte om goede resultaten neer te zetten op het Eurovisie songfestival.  Veel Nederlandse fans zien er ook dit jaar weinig heil in dat we met Ik ben verliefd (sha-la-lie) de finale gaan halen.

In februari van dit jaar gaan we op voor het eerste Nationale Songfestival van dit nieuwe decennium. Nieuwe ronde nieuwe kansen! Yolanthe Cabau van Kasbergen zal presenteren, en zes verschillende artiesten zullen hun versie van Ik ben verliefd zingen. Kartner kiest, in samenspraak met het Nederlandse publiek, wie naar Oslo gaat.

Sommigen twijfelen aan de keuze die Kartner zal maken, anderen hebben weer weinig vertrouwen in de bekende artiesten (oa. Frans Bauer en Marianne Weber) die als coach zullen optreden. Weer anderen vrezen voor een foute keuze van de televoters. Hoe het ook zij, en wat je ook van de opzet van het Nationaal songfestival vindt, de afgelopen 10 jaar heeft Nederland er ook al niet veel van gebakken. Een klein overzichtje, met de vraag: Wat ging er mis?

2000
Linda Wagenmakers- No goodbyes
13e plaats

De aandacht ging vooral uit naar de gigantische jurk die Linda aan had, en waaronder dansers vandaan kwamen. Europa echter vond het too much en koos voor de 40+’ers uit Denemarken die een eenvoudig popliedje hadden. Spijtig genoeg werd Nederland op die dag ook opgeschrikt door de verschrikkelijke vuurwerkramp in Enschede, waardoor de uitzending gestaakt moest worden.

2001
Michelle- Out on my own
18e plaats

Na de over-de-top act van Linda Wagenmakers, pakte de slechts 18 jarige Michelle het eenvoudiger aan in Kopenhagen. Op blote voeten en in eenvoudige kledij zat zij op het grote podium. Voor de finale dacht iedereen dat de loting Nederland geluk bracht, (Teach-inn immers trad ook als eerste op?) maar dit bleek valse hoop. Europa vond het nummer waarschijnlijk te saai en was het aan het eind van de avond vergeten.

2002 

Nederland mocht niet meedoen wegens het slechte resultaat van Michelle.

2003
Esther Hart- One more night
13e plaats

De verwachtingen waren vrij hooggespannen in Nederland. Ook Cornald Maas had vertrouwen in Katinka Hartman (echte naam van Esther Hart). Het liep allemaal anders. Het strakke goudgele pak en de vreemde backingvocals (die meer op de voorgrond waren) deden tijdens het optreden al vermoeden dat dit punten ging kosten. Achteraf werd Esther Hart nog wel uitgeroepen tot beste zangeres van de avond.

2004
Reunion- Without you
20e plaats

Het jaar van de startvolgorde. In de halve finale haalde Reunion buitengewoon veel punten vanaf de laatste startplaats. In de finale zaten onze jongens vóór het vergelijkbare lied uit Duitsland, en aan het begin van de show. Het werd een teleurstelling. Slechts enkele landen hadden punten voor ons over.

2005
Glennis Grace- My impossible dream
14e in halve finale

Misschien wel de grootste teleurstelling voor Nederland in de afgelopen tien jaar. Glennis’ optreden viel helaas net na een plaspauze. Misschien vond men het optreden te statig en moest men aan Whitney Houston denken.  Of was er de tijd nog niet rijp voor? In 2004 en 2005 vierden de ethno pop nog hoogtij.

2006
Treble- Amambanda
21e halve finale

Deze inzending van Nederland kwam als mosterd na de maaltijd. Nadat afgelopen twee jaar de ethno muziek al succes had geboekt, en fantasietaal in 2003 al tweede was geworden, kwam Nederland te laat met Treble. Europa begreep het niet of vond het zwaar gedateerd. De drie blonde meisjes van Treble konden gelijk het vliegtuig terug naar huis nemen.

2007
Edsilia Rombley- On top of the World
21e halve finale

In het Nederlands zou ze gaan, maar het werd toch Engels. Nooit meer zonder jou werd On top of the World. On top van het klassement kwam ze bij lange na niet. Edsilia onderging hetzelfde lot als Selma in 2005. De IJslandse zangeres die in 1999 nog 2e werd, moest in 2005 roemloos de halve finale uit. Hetzelfde scenario was er voor Edsilia. Waren de verwachtingen te hoog?

2008
Hind- Your heart belongs to me
13e in de halve finale

Zelfs ik moest even nadenken wat we ook al weer in 2008 hadden heen gestuurd. Dit optreden had ook niets bijzonders en het lied was opnieuw niet origineel genoeg. Waarom had Hind geen mooie ballad gezongen, vraag je jezelf af. Daarin komt haar prachtige stem beter tot haar recht. Dit liedje was Europa direct weer vergeten.

2009
De Toppers- Shine
18e in de halve finale

Europa zag drie dikke oude mannen en wist natuurlijk niet dat hier onze ‘’Toppers’’ stonden. Daarbij was de act ook vrij onbegrijpelijk, werkten de speciale Topperspakken (met duizenden LED-lampjes) niet, en waren de Toppers misschien ook wel veel te Hollands. Aan de startpositie lag het dit keer niet; de Toppers faalden vanaf de 19e en laatste startplek.

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

16 01 2010
Jacob

Als ik de Nederlandse liedjes uit de jaren ’00 zo bekijk, dan vind ik ze persoonlijk zo allemaal wat hetzelfde: niet echt supergoed, maar zeker ook niet slecht. Eentje behoorde echt wel tot mijn favorieten van dat jaar: No goodbyes.

Omdat ik van lijstjes hou, mijn persoonlijke top 9:

1. Linda Wagenmakers- No goodbyes
2. Esther Hart- One more night
3. De Toppers- Shine
4. Edsilia Rombley- On top of the World
5. Hind- Your heart belongs to me
6. Treble- Amambanda -> niet Ramagana zoals hierboven staat 🙂
7. Glennis Grace- My impossible dream
8. Michelle- Out on my own
9. Reunion- Without you

17 01 2010
Hendrik!

Je hebt helemaal gelijk Jacob. Maar al die liedjes van Treble lijken zoveel op elkaar dat ik al die vreemde titels door elkaar haal 😀

17 01 2010
eurovisie

Redactie comment:

Het stuk is inmiddels aangepast, met de juiste titel van het lied van Treble erin. Bedankt voor de tip, Jacob!

22 02 2010
Waarom wij Oost-Europa niet begrijpen « Road to Oslo 2010

[…] ‘Nederland snapt niet goed, wat er in het buitenland leeft’. Hendrik concludeerde in zijn decenniaoverzicht op deze site ongeveer hetzelfde: Hind, Edsilia en Glennis waren 13 in een dozijn, en Treble kwam een paar jaar te […]

31 10 2011
Aansluiting met de actualiteit « Road to Baku 2012

[…] in Nederland is een goede, en vooral een eigentijdse inzending al lang niet meer vanzelfsprekend. Hendrik concludeerde enige tijd geleden al terecht dat Glennis Grace, Edsilia Rombley, Treble en Hind stuk voor stuk […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: