Snel weer vergeten…

21 12 2009

Aan alle speculaties is een eind gekomen: Pierre Kartner presenteerde van de week het door hem geschreven songfestivallied  Ik ben verliefd. Een regelrecht voortvloeisel uit het bekende smurfenlied, zo blijkt alleen al uit de subtitel Sha-la-lie.

Dat Ik ben verliefd een oerhollands gezelligheidsnummer is, en dus qua compositie en arrangement eenvoudig in elkaar zit, hoeft niet erg te zijn. Toen enige tijd geleden bekend werd gemaakt dat Kartner het lied zou schrijven, had ik met een dergelijke stijl al ernstig rekening gehouden.

Jammer is wel dat Vader Abraham zichzelf zo klem gezet heeft, door te zeggen dat zijn lied geen thema ‘in de trant van Ik hou van jou’ zou krijgen. Een opmerking waaruit een soort dedaine houding spreekt, zo van: ‘Liedjes met slappe teksten als Ik hou van jou, daar doe ik niet aan’. Een houding die Kartner niet past, zeker niet nu hij met de titel Ik ben verliefd op de proppen is gekomen….

Nog een foute quote van Kartner: ‘Ga ervan uit dat de maker van de Borsato-hits dit zou hebben gemaakt. Dat zou al veel bekende Hollandse kritiek voorkomen hebben.’ Pardon? Kartner is de man van Kunnen jullie door een waterkraan?, Borsato vroeg Wat is mijn hart?. Borsato zong ‘Ik doe niet aan mascottes en ik ben niet helderziend, al is er met mijn ogen weinig mis’. Kartner antwoordde met ‘Als je inlegkruisje maar goed zit’. Het laat zich raden in welk rijtje ‘Sha-la-lie, Sha-la-la, ik sta er ’s morgens mee op’  thuishoort.

Misschien wel nóg ergerlijker is de goedkope truc waarmee Kartner internationaliteit wil uitstralen. In navolging van eerdere songfestivalfloppers als Scooch somt hij een waslijst aan Europese hoofdsteden op (quizvraag voor de echte fans: welke andere songfestivalliedjes maakten gebruik van deze slappe truc?). Zelf vrees ik dat mensen in al de genoemde hoofdsteden snel willen vergeten waar ik dit liedje heb gehoord.

De vraag is natuurlijk wie deze simpele ziel ooit bij zoiets complex als het songfestival heeft betrokken. Dacht de TROS nu werkelijk dat Kartner de lijvige studie van Cornald Maas naar goed scorende liedjes van de afgelopen jaren, echt door zou lezen? Het lijkt er meer op dat de TROS wil scoren bij de eigen achterban, dat Ik ben verliefd geschreven is voor het Muziekfeest op het plein in plaats van voor een breed Europees publiek.

Dat we met dit lied de finale niet zullen halen, baart mij niet eens de grootste zorgen. Het went. In mijn eerste songfestivaljaren speelden Esther Hart en Reunion al een figurantenrol, en daarna sneuvelden Glennis Grace, Treble, Edsilia, Hind en vorig jaar de Toppers allemaal vroegtijdig. Nee, waar ik veel meer mee zit: hoe moet ik fans uit andere landen straks gaan uitleggen dat dit toch echt ‘onze’ inzending is?

Een vriend van me stelde al voor dat ik de vliegtickets en hotelboekingen zo snel mogelijk zou annuleren. Geen optie natuurlijk, er valt ook zonder Neerlands glorie nog genoeg in Oslo te beleven. Ik denk dat er niets anders op zit: ik zal mijn Vlaamse accent uit de kast moeten trekken. Allez zunne, Vlaams klappen, da ies toevallig één van mijn specialitèten hè!

Nederlandse componist 2010

Beluister de eerste demo van Ik ben verliefd via onderstaande link:
http://www.youtube.com/watch?v=-46lj-rl0Ac

Advertenties

Acties

Informatie

6 responses

26 12 2009
Adriaan

E-mail to Berlin van Double Date uit het NSF 1999 noemde ook een hele rij hoofdsteden op en daar ging het dan ook totaal mis mee…

Trouwens het Belgische lied, als die nou even vreselijk (of nog vreselijker) gaat worden als de Nederlandse, als wat voor iemand ga je je dan voor doen? 😛

Zelf zou ik gewoon zeggen zoals het is, dat wij het lied niet hebben kunnen uitkiezen, dat ze dat voor ons hebben gedaan…

28 12 2009
Jacob

Ierland somde in 1990 (“Somewhere in Europe”) ook heel wat Europese steden op… en dat liep absoluut niet slecht af! 😉

Op het ESF draait alles louter om persoonlijke smaken, dus zal ik mijne ook maar zeggen zeker!? Ik vind het namelijk een geweldige inzending 🙂

Na al die jaren van “matige” Engelstalige nummers, begrijp ik de TROS perfect dat ze opnieuw voor iets anders willen kiezen. Uiteindelijk past dit liedje ook perfect in de “Hollandse” muziekcultuur, dus waarom niet op die manier de eigenheid behouden?

Uiteindelijk waren het voor Nederland toch liedjes als “De eerste keer”, “Vrede”, “Rechtop in de wind”, “Het is een wonder”, “Ik zie een ster”, “Ding a dong”… die goed gescoord hebben, dus toch niet zo onlogisch dat opnieuw gekozen wordt voor iets in die aard?

Bovendien hebben we nu enkel een demo-versie gehoord… en volgens mij kan daar best nog iets extra leuks van gemaakt worden wanneer het door de verschillende mensen gezongen zal worden.

Groetjes,
Jacob

Tof dat jullie zo’n site hebben gemaakt. Zal ook proberen om zoveel mogelijk te volgen.

29 12 2009
Pim

Ik verwacht inderdaad ook veel van de nieuwe versies, ik hoop dat er echt onderling verschillende liedjes komen. En ook met Nederlandstalig heb ik niet zo’n probleem, Jacob heeft zeker een punt, maar weet je… Borsato is ook nltalig en daar is dit lied zeker niet mee te vergelijken (leuk gevonden die vergelijking met het liedje ‘Geen toeval’, wat een steengoed nummer is).

Nouja, Lenny Kuhr deed het ook met lailailailai… Wie weet!

30 12 2009
maaike

ik sluit me bij adriaan aan: schreeuw nou maar niet te vroeg dat je vlaming gaat worden en wacht eerst het vlaamse lied af! Hoewel… veel erger kan het ook niet worden dan ‘shalala ik ben verliefd’.

24 01 2010
Brabo No.1

Ik schaam me echt enorm voor deze Nederlandse songfestivalinzending. De eerstvolgende keer dat ik weer eens in Parijs kom, zal ik mijzelf uit schaamte schuilhouden achter een coupe (vers) mokka-ijs!!
Ik vind trouwens dat ‘E-mail to Berlin’ qua compositie en tekst wel helemaal geslaagd was. Dat nummer had bij een kwalitatief goede uitvoering voor mij een serieuze kanshebber voor het NSF 1999 kunnen zijn!

8 03 2010
Ik en mijn intuitie « Road to Oslo 2010

[…] Ik en mijn intuitie 8 03 2010 Bij zijn presentatie was Tom Dice nog de grote onbekende. Eigen nummers had hij niet, alleen X-factor covers. Toch had ik direct het voorgevoel dat de Belgen met een steengoed nummer zouden komen. In december al, besloot ik dat het beter was om me in Oslo voor te doen als Vlaming. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: